Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
AIDS képes leírás - Prevenció - betegség-megelőzés.tlap.hu
részletek »

AIDS - Prevenció - betegség-megelőzés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: prevencio.tlap.hu » AIDS
Keresés
Találatok száma - 5 db
A HIV és az AIDS

A HIV és az AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. A HIV fertőzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri működés következtében megjelenő úgynevezett opportunista betegségek, fertőzések és daganatos betegségek - ún. indikátor betegségek - és a laboratóriumi értékek alapján diagnosztizálják az AIDS stádiumát. A HIV megtámadja a T4 limfocitákat, és a makrofágokat, melyek központi szerepet játszanak a szervezet védekező- rendszerében. Mivel a HIV fertőzés következtében a szervezet ellenálló képessége gyengül, olyan fertőzések és daganatok alakulhatnak ki, melyek az egyébként épp védekező-rendszerű embereknél nem, vagy ritkán fordulnak elő.

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapja

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapja

Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés A nemzetközi és hazai statisztikák egyértelműen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek (pl. a heroin) használata a HIV-fertőzés szempontjából súlyos kockázati tényezőt jelent. E fokozott kockázat elsősorban az intravénás drogok élvezői között oly gyakori közös tűhasználatra vezethető vissza, ami mindenfajta vérrel terjedő fertőzés, így a HIV és a hepatitis melegágya. A tű belső és külső felszínére ugyanis a beszúráskor minden esetben azonnal odatapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben tartózkodó vírusok, még akkor is, ha a fecskendőben nem jelenik meg vér. Életveszélyes tévedés azt hinni, hogy a fecskendő visszaszívásának elkerülésével a fertőzés veszélye nem áll fenn! Az intravénás kábítószerekkel kapcsolatosan tehát a következő szabályokat érdemes betartani: 1. A drogok kerülése A kábítószerek használata azon túl, hogy a törvény bünteti, és az egészséget súlyosan károsítja, minden esetben növeli a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát.

Hogyan védekezhetnek a fiatalok az AIDS ellen? /német/

Hogyan védekezhetnek a fiatalok az AIDS ellen? /német/

Amióta csak létezik az AIDS, a szerelem nemcsak gyönyörűséges, hanem igen veszélyes is lehet. Az AIDS halálos betegség. Akár egyetlen alkalommal folytatott nemi érintkezés is elegendő lehet a fertőzéshez. Ma azonban nagy biztonsággal védekezhetünk az AIDS ellen, anélkül, hogy le kellene mondanunk a szerelemről és a szexualitásról. Ezért mindig tartsuk be: semmi kockázatvállalás a szerelemben - az életért. Az AIDS egy halálos fertőző betegség végső stádiuma, melyet a HIV-vírus terjeszt. A HIV leginkább nemi kapcsolat illetve kábítószeresek közös tűhasználata révén terjed. A 80-as évek elején még azt gondolták, hogy az AIDS az úgynevezett rizikócsoportokra fog korlátozódni: a homoszexuálisokra és az intravénás drogot használókra. Ma már tudjuk azonban, hogy a betegség már akkoriban lopva terjedni kezdett a heteroszexuális lakosság körében is. Abból kell kiindulnunk, hogy nálunk a jövőben is a heteroszexuális átvitel (férfi és nő közötti nemi érintkezés) lesz a leggyakoribb.

Vitamin magazin hírek
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - Addig nem adok gyógyszert a betegnek amíg a táplálkozását rendbe nem teszem! Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert. / Más ezt úgy fogalazta meg, hogy nincs gyógyithatatlan betegség, csak gyógyithatatlan...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az egészség elvesztésének lépései.
Az egészség elvesztésének lépései. Néhány elgondolkodtató mondat, amivel foglalkoznunk kell: 1. Az emberek...
Jogsértések a HIV-szűréseknél

Jogsértések a HIV-szűréseknél

Sok HIV-szűrőhelyen nem biztosított az anonimitás, nincs tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kell a szűrésért - ezeket állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért, amikor a szűrőállomásokat vizsgálta. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a magyarországi prevencióért felelős Nemzeti AIDS Bizottság a meghatározott négy helyett tavaly csak egyszer ülésezett.

Új irányelvek

Új irányelvek

Azokban az esetekben, ha ismert az esetleges HIV-fertőzés forrása, a beteg 72 órán belül megkezdhet egy 28 napos, erőteljes anti-retrovírus terápiát, hogy csökkenjen a fertőzés veszélye, olvasható az Egyesült Államok betegségmegelőzési központjának új irányelveiben.

Tuti menü