Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
AIDS képes leírás - Prevenció - betegség-megelőzés.tlap.hu
részletek »

AIDS - Prevenció - betegség-megelőzés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: prevencio.tlap.hu » AIDS
Keresés
Találatok száma - 5 db
A HIV és az AIDS

A HIV és az AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. A HIV fertőzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri működés következtében megjelenő úgynevezett opportunista betegségek, fertőzések és daganatos betegségek - ún. indikátor betegségek - és a laboratóriumi értékek alapján diagnosztizálják az AIDS stádiumát. A HIV megtámadja a T4 limfocitákat, és a makrofágokat, melyek központi szerepet játszanak a szervezet védekező- rendszerében. Mivel a HIV fertőzés következtében a szervezet ellenálló képessége gyengül, olyan fertőzések és daganatok alakulhatnak ki, melyek az egyébként épp védekező-rendszerű embereknél nem, vagy ritkán fordulnak elő.

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapja

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapja

Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés A nemzetközi és hazai statisztikák egyértelműen jelzik, hogy az intravénás kábítószerek (pl. a heroin) használata a HIV-fertőzés szempontjából súlyos kockázati tényezőt jelent. E fokozott kockázat elsősorban az intravénás drogok élvezői között oly gyakori közös tűhasználatra vezethető vissza, ami mindenfajta vérrel terjedő fertőzés, így a HIV és a hepatitis melegágya. A tű belső és külső felszínére ugyanis a beszúráskor minden esetben azonnal odatapadnak a vérsejtek, és velük együtt a vérben tartózkodó vírusok, még akkor is, ha a fecskendőben nem jelenik meg vér. Életveszélyes tévedés azt hinni, hogy a fecskendő visszaszívásának elkerülésével a fertőzés veszélye nem áll fenn! Az intravénás kábítószerekkel kapcsolatosan tehát a következő szabályokat érdemes betartani: 1. A drogok kerülése A kábítószerek használata azon túl, hogy a törvény bünteti, és az egészséget súlyosan károsítja, minden esetben növeli a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát.

Hogyan védekezhetnek a fiatalok az AIDS ellen? /német/

Hogyan védekezhetnek a fiatalok az AIDS ellen? /német/

Amióta csak létezik az AIDS, a szerelem nemcsak gyönyörűséges, hanem igen veszélyes is lehet. Az AIDS halálos betegség. Akár egyetlen alkalommal folytatott nemi érintkezés is elegendő lehet a fertőzéshez. Ma azonban nagy biztonsággal védekezhetünk az AIDS ellen, anélkül, hogy le kellene mondanunk a szerelemről és a szexualitásról. Ezért mindig tartsuk be: semmi kockázatvállalás a szerelemben - az életért. Az AIDS egy halálos fertőző betegség végső stádiuma, melyet a HIV-vírus terjeszt. A HIV leginkább nemi kapcsolat illetve kábítószeresek közös tűhasználata révén terjed. A 80-as évek elején még azt gondolták, hogy az AIDS az úgynevezett rizikócsoportokra fog korlátozódni: a homoszexuálisokra és az intravénás drogot használókra. Ma már tudjuk azonban, hogy a betegség már akkoriban lopva terjedni kezdett a heteroszexuális lakosság körében is. Abból kell kiindulnunk, hogy nálunk a jövőben is a heteroszexuális átvitel (férfi és nő közötti nemi érintkezés) lesz a leggyakoribb.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Jogsértések a HIV-szűréseknél

Jogsértések a HIV-szűréseknél

Sok HIV-szűrőhelyen nem biztosított az anonimitás, nincs tanácsadás, a Fővárosi Szent László Kórházban pedig fizetni kell a szűrésért - ezeket állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért, amikor a szűrőállomásokat vizsgálta. A szervezet azt is kifogásolja, hogy a magyarországi prevencióért felelős Nemzeti AIDS Bizottság a meghatározott négy helyett tavaly csak egyszer ülésezett.

Új irányelvek

Új irányelvek

Azokban az esetekben, ha ismert az esetleges HIV-fertőzés forrása, a beteg 72 órán belül megkezdhet egy 28 napos, erőteljes anti-retrovírus terápiát, hogy csökkenjen a fertőzés veszélye, olvasható az Egyesült Államok betegségmegelőzési központjának új irányelveiben.

Tuti menü