Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Prevenció - betegség-megelőzés linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Prevenció - betegség-megelőzés képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: prevencio.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 114 db
 A rossz szív jelei

A rossz szív jelei

A nők zöme a mellráktól retteg, pedig a statisztikák szerint főleg a klimax után, négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szívbetegségbe halnak bele. Vannak sajátos előjelei a szívbetegségnek, és az életviteli kockázati tényezők is számosak.

5 dolog, amiért érdemes halat enni

5 dolog, amiért érdemes halat enni

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halak elsősorban az ünnepekhez kötődnek nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani. De miért is előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása? Meggyőző érvek.

90 napos diéta

90 napos diéta

Hazánkban rendkívül népszerű a sokak szerint amerikai sportorvosok által kidolgozott 90 napos diéta. Ez a diéta a különböző tápanyagtípusok szétválasztására épül. A diéta alatt a protein-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok váltakoznak egymás után, mely napok sorrendjét nem szabad megváltoztatni.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

A 10 leghatékonyabb táplálék a rák megelőzésére

Számos élelmiszer és táplálkozási szokás segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát 1. A paprika óriási C- és A-vitamin-tartalma, valamint folsav- és kálium-tartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik legjobb eszköze. 2. A keresztesvirágúak családjába tartozó káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, retek, fehérrépa, vizitorma mind-mind olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a rákkeltő anyagok belépését a sejtekbe, és akadályozzák a daganatok kifejlődését

A dohányzás és káros hatásai

A dohányzás és káros hatásai

A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény kezeletlen vagy előkezelt levelinek élvezete. Ősidők óta ismert, hogyha egyes meggyújtott vagy izzó növények füstjét beszívják, akkor vagy élénkítő, vagy ellenkezőleg, kábító hatást érnek el. Például a kendermagot tüzes kőre, később tüzes fémlapra hintettek, és fölé hajoltak, hogy kábító füstjét belélegezzék. Hasonló okból terjedt el a martilapu füstjének élvezete és Keleten az ópiumpipázás. Nos az ártalmak közül lássuk a legveszélyesebb betegségek csoportját, a rákot. A dohányzás okozhat ajak-, szájüreg-, gége-, valamint nyelőcsőrákot. Ezek a kórok általában minden dohányost sújtanak, hiszen a füst a légzőszervrendszer ezen részeihez mindenféleképpen eljut. Ugyanezen okok miatt lehet még tüdő-, légcső- és hörgőrák is lehet a káros hatás. A dohány élvezete nikotintartalma miatt okozója lehet még hasnyálmirigy- és veseráknak is. Ez természetesen még nem az összes "mellékhatás".

A drog ellen - amit a szülő tehet

A drog ellen - amit a szülő tehet

Figyeljen gyermekére! Gyanúra adhat okot a magatartás, az alvási szokások és az étvágy változása, a romló iskolai eredmények, új barátok feltűnése, a régiek elhanyagolása, a gyakoribbá váló konfliktusok iskolában és otthon egyaránt. Beszéljen gyermekével! Minél korábban rá kell világítania a drogfogyasztás súlyos veszélyeire. Soha nem kérdezze meg azt, hogy "Ugye nem kábítószerezel?" Helyette kérdezze meg, hogy mi a véleménye a drogról! Magyarázza el gyermekének a saját álláspontját. Beszéljék meg, hogy mit tehet, ha találkozik a kábítószerrel.

A HIV és az AIDS

A HIV és az AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. A HIV fertőzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri működés következtében megjelenő úgynevezett opportunista betegségek, fertőzések és daganatos betegségek - ún. indikátor betegségek - és a laboratóriumi értékek alapján diagnosztizálják az AIDS stádiumát. A HIV megtámadja a T4 limfocitákat, és a makrofágokat, melyek központi szerepet játszanak a szervezet védekező- rendszerében. Mivel a HIV fertőzés következtében a szervezet ellenálló képessége gyengül, olyan fertőzések és daganatok alakulhatnak ki, melyek az egyébként épp védekező-rendszerű embereknél nem, vagy ritkán fordulnak elő.

A kábítószerfogyasztás tünetei

A kábítószerfogyasztás tünetei

A kábítószer-fogyasztást jellegzetes tünetegyüttesek kísérik, amelyeket időben felismerve megóvhatjuk gyermekeinket, barátainkat, ismerőseinket a veszélyektől és a káros következményektől. Pszichés tünetek: idegesség, ingerlékenység, szorongás, depresszió, levertség, közöny, ok nélküli érzelmi megnyilvánulások, indokolatlan fáradtság, gyors kimerülés, álmatlanság, alvászavarok, összefüggéstelen beszéd, indokolatlan félelemérzés, pánikérzés. Testi tünetek: beesett hamuszürke arc, bőrelszíneződés, ismeretlen eredetű tűszúrásnyomok a test felszínén, szájszárazság, étvágytalanság, erős fogyás, túlzott érzékenység fényre, zajra, fájdalomra.

A lila édesburgonyában több a rákellenes összetevő

A lila édesburgonyában több a rákellenes összetevő

A Kansas Állami Egyetem egyik kutatója egy speciálisan kitenyésztett lila édesburgonya lehetséges egészségügyi előnyeit tanulmányozza, mivel a domináns lila szín miatt több rákellenes összetevőt tartalmaz.

Hirdetés
A máj és betegségei

A máj és betegségei

A máj a szervezet központi laboratóriuma. Több mint 500 életfontos funkcióját azonosították már. Az orvostudományban kevésbé jártasak a májpanaszokat egyszerűen az alkoholizmus következményének tekintik, pedig a vírusok, a gyógyszerek, az anyagcsere és az immunrendszer hibái ugyancsak komoly májbetegségeket okozhatnak. Hogyan menthetjük meg mégis májunkat?

A mindennapos lazítás technikája

A mindennapos lazítás technikája

Stressz leküzdésére mutatunk most be egy 6 lépésből álló gyakorlatot. 1. Feküdjön hanyatt a padlón, és csukja be a szemét. Vegyen mély lélegzetet kétszer, majd lélegezzen a szokott módon. 2. Engedje elernyedni a lábizmait: lazítsa el és pihentesse a bokáját, térdét, combját. 3. Nyomja ki a hasát, amennyire csak tudja; tartsa így néhány másodpercig, majd lazítsa el teljesen. Engedje szabadon emelkedni-süllyedni, ahogy a könnyed légzés diktálja.

A prevenció története

A prevenció története

A kínai császárok addig fizették busásan orvosaikat, ameddig egészségesek maradtak, aztán kivégeztették őket. Lehet, ez is közrejátszott abban, hogy a prevenció, a megelőzés gondolata nem vált népszerűvé az orvoslás több évezredes történetében. Ezért nem csoda, ha csak alig száz éve került komolyabban a köztudatba, ám hosszú évtizedek teltek el, amíg a megelőzés elmélete beépült az orvosi gyakorlatba. Azonban ennyi idő sem volt elegendő ahhoz, hogy az emberek szemléletében lényeges változás következzék be.

A prosztata betegségek megelőzése:természetes módszerek

A prosztata betegségek megelőzése:természetes módszerek

Ötvenéves korára a férfiak mintegy 30 százalékának vizeletürítési gondjai vannak, és 70 éves korára 80 százalékuknál BPH, jóindulatú prosztata megnagyobbodás alakul ki. prosztata egészségének szempontjából igen fontos az egészséges szív- és érrendszer. A vér szállítja az oxigént és a tápanyagokat, valamint segítségével ürülnek ki a mérgező és salakanyagok a szervezet minden részéből, így a prosztatából is. A testedzés legjobb formái a séta, az úszás és a jóga. A hosszú kerékpárutak alatt a prosztatára nyomás nehezedik, míg a futás kerülendő, ha a prosztata meg van duzzadva.

A szalmonellafertőzés megelőzése

A szalmonellafertőzés megelőzése

A nyári hónapokban ugrásszerűen megnő a szalmonellafertőzések száma. A kellemetlen, sőt szélsőséges esetekben életveszélyes állapot azonban elkerülhető. Bánjunk körültekintően a rizikóélelmiszerekkel!

A tej véd a csontritkulástól - prevenció

A tej véd a csontritkulástól - prevenció

A kalcium és a tejtermékek fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzésben és a krónikus betegségek megelőzésében. A csontsűrűség a harmincas éveink környékén éri el csúcspontját, ezért kiemelten fontos, hogy a fiatal felnőttek elegendő kalciumot, fehérjét és D-vitamint vegyenek magukhoz tejtermékek formájában, hogy megelőzzék a csontritkulás későbbi kialakulását. A Journal of Nutrition Education and Behavior július/augusztusi számában a kutatók azt írják, hogy a fiatalok csökkentik a kalcium-és tejtermékfogyasztást, amint a húszas éveikbe lépnek.

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti a rák

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti a rák

A vegetáriánusoknál 12 százalékkal kisebb eséllyel fejlődik ki rák a húsevőkhöz képest, különösen a vérrák esetében nagy az eltérés - jelentették be brit kutatók. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a sok vörös- és feldolgozott húst evő embereknél nagyobb a gyomorrák aránya. A mostani, mintegy 60 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint a húsmentes étrenden élőknél ritkábban fordult elő a vér-, a hólyag- és a gyomorrák.

Alexander technika

Alexander technika

Az Alexander technika rendkívül hatékony testtudat erősítő módszer, mely ráébreszt arra, hogyan mennyiben befolyásolja egészségünket a helyes vagy helytelen testhasználat és megtanít arra, hogyan kontrollálható mindez. A módszer alapelveinek elsajátításával megszüntethetőek a felesleges feszültségek, melyek a helytelen testhasználatért felelősek és szükségtelen stresszt vagy fájdalmat okoznak. Megtanulható az is, hogyan tudunk kevesebb energia befektetéssel nagyobb teljesítményt elérni. Az oktatás egyéni foglalkozás keretében történik, melynek eredménye könnyed mozgás és kiegyensúlyozott életvitel. Több neves előadóművész és sportoló is alkalmazza a módszert.

Tuti menü